avatar-icon
21 oktober 2016

Avatar ‘Jo’

Het computerspel ‘Minecraft’ waarbij je in een uitgestrekt gebied kubusvormige objecten kunt plaatsen is een hit onder scholieren. Elke speler heeft een eigen avatar, waarmee hij de omgeving kan aanpassen. Zo’n avatar is de representatie van de speler van vlees en bloed in de virtuele wereld. In het spel bouwt de avatar aan een nieuwe wereld, met grondstoffen, tegenstanders, dieren, tunnelsystemen, bergformaties en meren. Hij moet voortdurend keuzes maken: bouw ik een huis, een put, een plein, een boom? Hoe hoog, hoe breed, hoeveel, in welke kleur? ‘Minecraft’ is een metafoor voor de dynamische stad Heerlen die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Hoe behoudt de stad haar identiteit en kan ze recht doen aan haar historie in een snel veranderende wereld?

Avatar van populierenhout op rotonde

Minecraft voor volwassenen

 

Nieuw kunstwerk op de Kweekvijver

Op vrijdag 21 oktober om 12.00 uur is een nieuw kunstwerk geplaatst op de rotonde aan de Franciscusweg bij het Bernardinuscollege. Een reusachtige avatar van Jeroen Bisscheroux die Heerlen gaat meehelpen bij het bouwen aan haar toekomst.
Kunstenaar Jeroen Bisscheroux heeft voor de Kweekvijver een levensgrote avatar ontworpen, die de Heerlenaren gaat helpen bij het maken van een nieuwe stad. De avatar is gemaakt van het hout van de populieren die bij Terworm stonden en door de storm zijn geveld. Het kruis in zijn hand verwijst naar de tijd dat het katholicisme allesbepalend was en op het Bernardinuscollege nog paters les gaven. Maar het staat ook symbool voor het kruispunt van wegen, waaraan Heerlen is ontstaan.

Het beeld zal op deze rotonde een half jaar blijven staan. Daarna zal de avatar ergens in de heuvels rond Heerlen haar definitieve bestemming vinden en over de stad uitkijken.

Kunstenaar Jeroen Bisscheroux

De Amsterdamse beeldend kunstenaar en ontwerper Jeroen Bisscheroux is geboren en getogen in Heerlen. Zijn vader Laurens Bisscheroux was de architect van onder andere ijssalon La Veneziana en Bodega La Mancha en het spraakmakende ‘toetergebouw’ op de Akerstraat.

De kunstwerken en ingrepen van Jeroen spelen zich af op de snijvlakken van architectuur, vormgeving en kunst. Met zijn werk wil hij voorbijgangers en omwonenden prikkelen en een interactie laten aangaan met anderen, met de bebouwde omgeving of het landschap. Op die manier wil hij een bijdrage leveren aan het mooier maken van de leefomgeving en hoe wij als mensen daar mee om gaan en betekenis geven.

Kweekvijver

De ‘Kweekvijver’ is een zeshoekige vijver op de rotonde aan de St. Franciscusweg bij het Bernardinuscollege. Gemiddeld passeren 25000 mensen per dag de rotonde op weg van en naar het centrum. De ‘Kweekvijver’ is een plek waar wisselende kunstwerken voor discussie en beweging kunnen zorgen. Onder regie van kunstencentrum Signe en in samenwerking met de buurt en leerlingen van het Bernardinuscollege krijgt de ‘Kweekvijver’ gestalte. Het Kweekvijverproject wordt gefinancierd door de gemeente Heerlen en Huis van de Kunsten Limburg en is een samenwerkingsproject van Bernardinuscollege, Vrienden van de Kweekvijver, gemeente Heerlen en kuS.