gewogentijd-icon
24 januari 2014

Gewogen Tijd

‘Gewogen Tijd’ van Wandana Höppener is ontstaan op initiatief van betrokken wijkbewoners, verenigd in de 'Vrienden van de Kweekvijver', samen met het Nederlands Mijnmuseum. Het kunstwerk bestaat uit mijnobjecten, met prozaïsche namen als 'zakkenvuller' en 'mijnfiets'.

Rotonde achter Bernardinuscollege in Heerlen tijdelijk geadopteerd door buurtbewoners

Van het rode autootje midden in de vijver tot een plastic berg: buurtbewoners van de Kweekvijver achter het Bernardinuscollege Heerlen omarmen kunst in de vijver
door Kim Noach

Verwacht niet de obligate mijnwagentjes of een beeld van Sint-Barbara. Nee, voor het nieuwe kunstwerk Gewogen Tijd gebruikten de Vrienden van de Kweekvijver een zakkenvuller en een mijnfiets. Kunstenaar Wandana Höppener maakte van de losse onderdelen een doorlopend verhaal over de link tussen Heerlen anno 2014 en de mijntijd. Heerlen, de stad die nog steeds gebruik maakt van bijvoorbeeld mijnwater, maar ook volgend jaar uitgebreid stilstaat bij het Jaar van de Mijnen.
Gewogen Tijd is het eerste project dat buurtbewoners van en rondom de Sint Franciscusweg in Heerlen oppakken.
Gistermiddag werd Gewogen Tijd officieel onthuld. Doel is de vijver die op de rotonde aan de Sint Antoniusweg-Sint Franciscusweg ligt, en in de volksmond de Kweekvijver heet, voor leegstand te behoeden.
“Het is een tijdelijk project”, legt Paul Höppener van de vereniging Vrienden van de Kweekvijver uit. “Wij zijn aan zet, zolang de commissie Kunst in de Openbare Ruimte Heerlen bezig is met een langetermijnvisie. Hoe lang tijdelijk is? Als het aan ons ligt, blijft Gewogen Tijd een jaar zichtbaar”, vertelt Höppener glimlachend.

youtube-video-thumbnail

De rotonde achter het Bernardinuscollege was in eerste instantie bedoeld om leerlingen van de school samen met een kunstenaar aan de slag te laten gaan. Er waren ook andere kunstprojecten, zoals de duiker die niet van de hoge springplank durfde, of het rode autootje dat de naam Flood meekreeg, alsof de zondvloed het voertuig in de vijver gespoeld had. Omdat ook het Bernardinuscollege moet bezuinigen, was dit een te zware opgave. En dus hebben in overleg met het Huis voor de Kunsten en de gemeente Heerlen buurtbewoners nu tijdelijk de regie in handen gekregen. Höppener zegt dat de buurt heel enthousiast was en graag meedenkt en -werkt.