levensb-icon
18 december 2014

Levensboom

Toon Hezemans van kunstencentrum Signe vond het beeld de Levensboom van Math Camps in een depot van de gemeente Heerlen. Het beeld werd in 1969 gemaakt voor de St. Jozefschool in Heerlerheide. Het kunstwerk stelt een zwerm vogels voor, die symbool staan voor leerlingen die na hun schooltijd uitvliegen. Omdat dat thema ook perfect bij hen past, wil de in aanbouw zijnde Brede Maatschappelijke Voorziening Molenberg het beeld later adopteren.

‘Levensboom’

op rotonde Franciscusweg in Heerlen

Op donderdag 18 december om 11.00 uur wordt er op de rotonde aan de Franciscusweg in Heerlen weer een tijdelijk kunstwerk geplaatst. Dit keer vindt het beeld ‘Levensboom’ van Math Camps een plek in de ‘Kweekvijver’ bij het Bernardinuscollege.
“Een vergeten beeld dat door de plaatsing op de rotonde een tweede leven krijgt”, onderstreept curator Toon Hezemans, aangesteld door kunstencentrum Signe dat de regie heeft rondom het project. Hij vond het beeld de Levensboom in een depot van de gemeente Heerlen. Het beeld werd in 1969 gemaakt voor de St. Jozefschool in Heerlerheide, later basisschool De Ganzerik. Het kunstwerk stelt een zwerm vogels voor, die symbool staan voor leerlingen die na hun schooltijd uitvliegen. Omdat dat thema ook perfect bij hen past, wil de nog in aanbouw zijnde Brede Maatschappelijke Voorziening Molenberg het beeld naderhand adopteren. Hezemans: “Hét bewijs dat het idee werkt: kunstwerken uit de openbare ruimte tijdelijk in de kweekvijver plaatsen, om ze zo opnieuw voor te stellen aan het publiek.”
Het project de Kweekvijver is een initiatief van Joep van Wijk. De rotonde aan de Franciscusweg biedt ondertussen al ruim drie jaar een plek aan wisselende kunstprojecten die samen met de buurt en het onderwijs worden geïnitieerd; een kweekvijver voor jonge talenten. Van Wijk: “Er passeren gemiddeld zo’n 25.000 mensen per dag de rotonde op weg van en naar het centrum van Heerlen. De wisselende beelden zorgen voor beweging en discussie.”

youtube-video-thumbnail

Onder het toeziend oog van de initiatiefnemer, curator, buurtbewoners en leerlingen van het Bernardinuscollege krijgt de Levensboom donderdag 18 december om 11.00 uur zijn nieuwe plek. De vereniging ‘Vrienden van de Kweekvijver’, opgericht door enkele wijkbewoners gesteund door de wijkraad van Aarveld/Bekkerveld, zal het beeld met erwtensoep verwelkomen.