
4 januari 2013
Mountain
Tijdens het DMFF#3 (Dutch Mountain Film Festival) bood de gemeente de kans om de kweekvijver te vullen met een symbolische berg met een echt topkruis. De berg is gemaakt van 8 ton zand, wat een equivalent is van de hoeveelheid afval die elk jaar op de Mount Everest wordt achtergelaten
Uit de pers
Plastic berg met een verhaal
Is dat nu kunst? Een plastic berg siert sinds een aantal weken de rotonde achter het Bernardinuscollege in Heerlen.
door Kim Noach
Uiteraard valt er te genieten van films. Héél veel films waarin bergen en bergsporters centraal staan, tijdens de derde editie van het Dutch Mountain Film Festival (DMFF) op 18, 19 en 20 januari in Heerlen. Nieuw element op deze 2013-editie is plastic. Letterlijk: een plastic berg die te zien is op de rotonde Franciscusweg-Antoniusweg aan de voet van de Molenberg in Heerlen. De afvalberg, met daarop een houten kruis symboliseert de vervuiling in de bergen en meer specifiek zelfs die van de Mount Everest, waar bij een opruimactie in 2011 ruim achtduizend kilogram aan afval vandaan werd gehaald, achtergelaten door expedities. De enorme vervuiling, hoog op de bergen, is inmiddels een groot gevaar voor het fragiele ecologische systeem van de bergregio’s. Genoeg reden voor festivaldirecteur Toon Hezemans en zijn collega’s om bezoekers bewust te maken van een afvalprobleem.
De plastic berg in Heerlen is gemaakt van acht ton zand, omwikkeld met landbouwfolie. De berg is een initiatief van de Landgraafse kunstenaar Leo Horbach, die iedereen oproept de impact van de bergsport en het toerisme op de natuur zo klein mogelijk te houden. De kunstmatige Alp is gemaakt om voorbijgangers - volgens berekeningen zouden dagelijks 25.000 auto’s de rotonde achter het Bernardinuscollege passeren - attent te maken op het Dutch Mountain Film Festival, dat wordt gehouden in Vijlen, Heerlen en Landgraaf.